Guide: Sådan vælger du det rigtige cykeltøj

cykeltoej

Sådan vælger du det rigtige cykeltøj

Den største anbefaling vi kan komme med når det kommer til at påklædning på cykelture er meget simpel: Brug cykeltøj og ikke normalt sportstøj eller hverdagstøj. Det er så meget mere komfortabelt at køre i længere tid på cyklen når man har tøj, der er skabt til formålet. En ting er at komforten bare bliver mange gange større med det rigtige tøj, men det er altså også ulirens at komme kørende i træningsbukser, løst hængende løbetrøje og kondisko på en racercykel. 

Når du køber cykeltøj, er det også en god idé at, tænke dit eget behov igennem. Hvis du ikke cykler om vinteren, er der ingen grund til at investere i den tungeste vinter cykeljakke du kan finde. Har du ikke planer om at tage ud på 4 timers træningstur i silende regn, er der heller ingen grund til at investere i en heavy-duty regnjakke, men du kan med fordel købe en lettere regnjakke til nødsituationer, som let kan foldes sammen og puttes i baglommen. 

Cykeltøj er bare bedre at cykle i end andet tøj

Den helt store fordel ved at cykle med cykeltøj af høj kvalitet er at du som udgangspunkt maksimalt behøver at have 2 lag på din overkrop. Med den rigtige cykelundertrøje og den rigtige cykeljakke kan du cykle i ned til frostgrader, uden problemer med at holde varmen. 

Cykler du om sommeren er det ikke nødvendigt at have andet på end din cykeltrøje, men den rigtige cykelundertrøje kan dog sørge for at din cykeltrøje ikke bliver komplet gennemblødt af sved, da den i kombination med åndbarheden på din cykeltrøje transporterer fugten væk fra din krop. 

Det kan dog være en god idé at have et 3. lag, til starten af din cykeltur, specielt hvis den starter om morgenen inden temperaturen er tilpas høj. Det 3. lag kan så pakkes væk i baglommen, når din krop har generet nok varme til at du er komfortabel uden. Et 3. lag kan også bestå af enten en regnjakke eller en vindvest, som kan tages af og på efter behov og let kan pakkes sammen i baglommen. 

Pris og komfort hænger sammen

Der er ikke nogen tvivl om at pris og kvalitet unægtelig hænger sammen, når det er sagt afhænger det bedste cykeltøj naturligvis af dine behov. Hvis du er professionel eller amatør cykelrytter skal dit cykeltøj naturligvis være så aerodynamisk som muligt, da alle watt tæller når det handler om at krydse målstregen først. Det betyder også at cykeltøj designet til cykelløb sidder meget tæt til kroppen. Derudover har de professionelle naturligvis også store krav til puden i cykelbukserne. Man kommer altså ikke igennem 21 etaper og mere end 3.000 kilometer i Tour de France uden en cykelpude af højeste kvalitet. 

Er du motionist behøver du måske ikke at optimere efter hver eneste watt og kan derfor kører i cykeltøj, der er lidt mere komfortabelt og sidder lidt løsere. Når det er sagt sidder alt cykeltøj fra Castelli og Sportful tæt, det er simpelthen fordi det er mere komfortabelt at cykle i tætsiddende cykeltøj end noget der flagrer i vinden.

Den helt store forskel på cykeltøj af høj og lav kvalitet er helt klart tekstilerne tøjet er produceret af. Hvis du f.eks. køber en cykeltrøje i dårlig kvalitet, vil du hurtigt blive ukomfortabel, fordi trøjen ikke er tilstrækkelig åndbar og derfor producerer din krop unødigt meget sved. Du kan også tydeligt mærke forskel på kvaliteten i cykeltrøjer, når du har dem i hænderne. 

Cykeltrøjer af dårlig kvalitet har ofte logoer og andre features trykket på trøjen. Det er ikke den bedste løsning, fordi tekstilerne ikke kan opretholde sine åndbare egenskaber, der hvor logoer og andre elementer er påtrykt. 

På samme måde kommer du også til at have mere ondt i bagdelen end nødvendigt, hvis din cykelpude ikke er ergonomisk designet eller ikke har den rigtige tykkelse, de rigtige steder. En sædepude skal ikke bare være så tyk som muligt. De sædepuder der er i premium cykelbukser er også sømløse, så belastningen på huden er minimal, samtidig med at komforten er i top.

Cykeltøj skal sidde stramt til kroppen

Når du ser de professionelle cykelryttere i fjernsynet eller på landevejene, vil du lægge mærke til at deres cykeltøj sidder helt utrolig stramt, det sidder så stramt for at mindske vindmodstanden og gøre rytterne så aerodynamiske som muligt. 

Når du ser de professionelle cykelryttere i fjernsynet, vil du lægge mærke til at deres cykeltøj sidder helt utrolig stramt, det sidder så stramt for at mindske vindmodstanden og gøre rytterne så aerodynamiske som muligt. 

Vil du gerne køre konkurrence er det selvfølgelig nødvendigt at optimere alle de steder du kan. Men for os andre er cykeltøj, der sidder en anelse løsere mere komfortabelt. Dermed ikke sagt at cykeltøj skal være så løst at det flagrer for meget i vinden, for det skal det bestemt ikke! Cykeltøj skal sidde tæt, og også tættere end du er vant til fra både almindeligt tøj og tøj til andre sportsgrene. 

Cykeljakker og cykeltrøjer er også designet, så dine skuldre bliver trukket længere frem, det kan føles underligt når du prøver jakken eller trøjen, men tro os, når du først kommer på cyklen, vil det føles helt perfekt. Vi anbefaler altid at du tager et kig på de enkelte mærkers størrelsesguides, før du bestemmer dig for størrelsen. 

Når cykeltøj generelt sidder tæt, er syninger i dårlig kvalitet et problem. Det oplever du aldrig med dit almindelige tøj, fordi det sidder så løst på kroppen. Men dårlige syninger på cykeltøj, der i forvejen sidder stramt til kroppen, bliver ubehageligt forholdsvist hurtigt. Derfor bør du overveje cykeltøj med flade syninger eller cykeltøj med laser-skårede slutninger for at undgå flere syninger end højst nødvendigt. Vi kalder det raw-cut, når ærmer eller ben er laser-skåret. 

Din cykelgarderobe skal opfylde dine behov, ikke andres

Hvis du er begyndt at cykle, er der noget cykeltøj, som vi mener er nødvendigt for at opnå et minimum niveau af komfort. Vi anbefaler naturligvis at man cykler i produkter, som er designet til de strabadser og udfordringer cykelture og vejret udsætter dig for som cyklist. Men hvis du f.eks. kun hiver raceren frem når det er 20+ grader og højt solskin, så er der ingen grund til at du bruger hele opsparingen på produkter du ikke får brugt alligevel. 

Cykelhjelmen er det vigtigste du kan tage på – Must have

En cykelhjelm er selvfølgelig nødvendig for at beskytte dit hoved, hvis uheldet skulle være ude og du styrter. Listen af fordele ved cykelhjelme er uendelig og det er bare med at få købt en, inden du tager på cykeltur, uanset om det er på landevej, grusstierne eller i skoven. Indenfor cykelhjelme til cykelryttere er der 3 kategorier. 

Den ene er en normalt udseende cykelhjelm med flere huller, der yder god ventilation. Derudover er der hjelme, som går på kompromis med åndbarheden, men til gengæld er mere aerodynamiske, dem ser man ofte de professionelle kører med, når det ikke er alt for varmt. I et cykelløb hvor alle watt tæller, kan det være forskellen på sejr og nederlag. Til slut er der Aero-hjelme, det er hjelme, som bruges til triatlon og enkeltstart, nogen af dem fås med visir, så du ikke skal have briller. 

Hvis du vil undgå at ligne en nybegynder, tager du kun Aero-hjelm på når du cykler på enkeltstarts-/triatlon-cyklen. Styrter du med din cykelhjelm og går den i stykker er det med at få skiftet den ud. Selv de mindste revner kan kompromittere cykelhjelmens beskyttelse og gøre den ubrugelig ved næste styrt.

Cykelsko med klikpedaler gør dig både hurtigere og mere sikker – Must have

Det kan godt være angstprovokerende at køre med klik-pedaler og klamper de første par gange, men der er ikke andet for end øvelse. Kraftoverførslen fra ben til pedaler er så mange gange bedre når du kører med klik-pedaler sammenlignet med almindelig sko. Endvidere øger det kontrollen over cyklen, og dermed sikkerheden, at være klikket fast til pedalerne.

Cykelbukser er det vigtigste for din komfort – Must have

Cykelbukser er det absolut vigtigste når komforten på cyklen skal sikres. Det kan simpelthen ikke betale sig at købe dårlige cykelbukser, for der er kontant afregning når du sidder på cyklen. I starten skal man lige vænne sig til puden og mange nybegyndere begår den fejl at have undertøj på mellem huden og cykelbukserne. Det er en rigtig dårlig idé, fordi det skaber øget friktion mellem din hud og sadlen og er med til at gøre det ubehageligt og give dig problemer som f.eks. sædesår. 

Sædepuden er altafgørende for at du føler dig tilpas og er kvaliteten ikke god nok, vil du have ondt bag i under og efter din cykeltur. Sædepuder kan også fås specialdesignet til kvinder, hvilket giver god mening da mænd og kvinders anatomi er forskellige. Hvis du skal bruge hjælp til at finde den rigtig sædepude, kan du her få et overbliv over alle sædepuder fra Castelli og Sportful.

Cykler du primært om sommeren er der ingen grund til at købe lange cykelbukser. De fleste cykelshorts anbefales fra 16°C og opefter og kan også kombineres med enten løse ben eller løse knæ, på starten af cykelturen eller hvis vejret er omskifteligt. Du kan købe dine cykelbukser med eller uden seler. Det er oftest en smags sag hvad den enkelte rytter foretrækker, det kan dog være svært at holde cykelshorts oppe, hvis ikke de har seler. 

Nogle kvinder foretrækker at cykle i cykelbukser uden seler, fordi selerne er generende. Cykelbukser bliver primært produceret i Lycra, som er et meget strækbart materiale, der stadigvæk lader din hud ånde.

Vi har lavet en guide til hvordan du finder de rigtige cykelbukser, hvis du skal bruge hjælp til at finde de rigtige.

En god åndbar cykeltrøje med lommer forbedrer din cykeloplevelse – Must have

Du kan selvfølgelig sagtens cykle en tur i en hvilken som helst t-shirt, men oplevelsen bliver bare mange gange bedre med en cykeltrøje skabt til formålet.

Hvis du har en almindelig sports t-shirt i bomuld på, vil du opleve at trøjen hurtigt bliver gennemblødt af sved, det er et problem med de hastigheder du opnår på din cykel, fordi vindmodstanden bliver så stor. Med en gennemblødt t-shirt vil din krop blive nedkølet meget mere end nødvendigt. 

Fordelene ved at cykle i en cykeltrøje er helt klart at åndbarheden er i top, det betyder at din krop kan komme af med alt den fugt, der genereres under din cykeltur. Derudover er cykeltrøjer designet med 2 eller 3 lommer på ryggen, der gør at du kan opbevare fornødenheder og personlige genstande til din cykeltur: Mobil, pung, snacks, nøgler osv. 

Nogle cykeltrøjer fås også i langærmede udgaver til forårs- og efterårsturene på cyklen. De kortærmede cykeltrøje bliver som regel produceret i syntetiske materialer, der lader din hud ånde, hvor langærmede cykeltrøjer bliver produceret med indersider af børstet fleece for den ekstra isolering.

Cykeljakken holder dig varm og tør – Nice to have

Cykler du kun om sommeren i høj sol er der ingen grund til at investere i en cykeljakke. Den vil være alt for varm at have på om sommeren. Cykler du derimod også om foråret og efteråret er en cykeljakke uundværlig. Det er den fordi, den beskytter dig mod vind og vand og holder dig varm. Når det bliver lidt køligere i vejret, er vindmodstanden når du cykler med til at afkøle din krop overraskende meget.

Cykler du om vinteren er en vinter cykeljakke en nødvendighed, hvis ikke du skal have det som en istap under cykelturen. Cykeljakker fås til kvinder, hvor figuren er mere faconsyet. Du kan også få tynde og foldbare regnjakker, som passer perfekt i baglommen og kan tages på hvis vejret overrasker. For optimal komfort er det vigtigt at du vælger den rigtige cykeljakke til de behov du har, det kan du få hjælp til i vores guide til at vælge den rigtige cykeljakke

Cykeljakker bliver lavet i mange forskellige tekstiler og materialer alt efter hvilken type jakker, der er tale om. Der er f.eks. stor forskel på materialer, der bruges i en decideret regnjakke og dem, der bruges i vinterjakker til cykling. 

Cykelvesten er din redning i dårligt vejr – Nice to have

Den helt store styrke ved veste til cykling er deres alsidighed. De passer perfekt i en baglomme og kan tages på efter behov. Cykelryttere bruger i særdeleshed veste til nedkørsler, hvor deres cykeltrøje er fuldstændig gennemblødt af sved og vindmodstanden ved en hastighed på +80 km/t køler kroppen rigtig meget.

Du kan dog også bruge en cykelvest på starten af din tur, indtil du har fået varmen eller hvis vejret er omskifteligt og det pludselig begynder at dryppe. Da vejret er i Danmark ofte, ikke er til at blive klog på, kan en cykelvest være en rigtig god investering.

Cykelundertøj holder din kropstemperatur behagelig – Nice to have

Ret beset kan du sagtens have stor fornøjelse af cykelture uden at have en cykelundertrøje på. Det er specielt, hvis du cykler om sommeren og ikke kører med den store intensitet. Men du kan faktisk også finde cykelundertrøjer, der som Castelli Active Cooling, er med til at køle dig ned på de varmeste dage. Det kan virke kontraintuitivt at tage et ekstra lag på i 30 graders varme, men det virker eminent. 

Med den rigtige påklædning kan du nøjes med kun at have to lag tøj på overkroppen under dine cykelture og her spiller cykelundertrøjer en væsentlig rolle, da de fås både med langeærmer, korteærmer, uden ærmer og med forskellige egenskaber. Nogle holder din krop varm, andre er designet til at køle den ned.

Cykelhandsker er både med til at varme og beskytte dine hænder – Nice to have

Hvis du udelukkende cykler om sommeren er cykelhandsker ikke en absolut nødvendighed, men cykelhandsker til sommerbrug har to funktioner.

Først og fremmest beskytter cykelhandsker nerverne i dine hænder hvis du er så uheldig at styrte. For mange er det helt naturligt og instinktivt, at tage fra med hænderne når man styrter, her beskytter gelen i handskerne nerverne på din håndflade. Et par matchende handsker kan også være prikken over i’et på dit i forvejen toplirens outfit. 

Cykler du også om foråret/efteråret eller om vinteren, bliver cykelhandsker nødvendige for ikke at fryse om fingrene. Det er meget forskelligt hvornår den enkelte føler det er komfortabelt at køre med cykelhandsker, men det kommer naturligvis også an på, hvor stor intensitet du kører med på den enkelte tur på cyklen.

Du kan ikke bare cykle med et par almindelige vanter, fordi de først og fremmest mangler de egenskaber, som sørger for at du har et ordentligt greb på dit styr. Og samtidig ikke tager højde for at din krop generer varme under fysisk anstrengelse og derfor ikke er særlig åndbare.

Skoovertræk klarer det dine cykelsko ikke kan – Nice to have

Cykelsko er som udgangspunkt overhovedet ikke designet til at beskytte dine fødder mod vind, vejr og kulde, derfor kan dine fødder og specielt tæer hurtig blive rigtig kolde, det er her skoovertræk kommer ind i billedet. Med de rigtige skoovertræk kan dine fødder klare sig igennem alt slags vejr, uanset om det er nær frysepunktet eller regner. 

Hvis du mangler de helt rigtige, kan du tage et kig på vores guide til at finde de rigtige skoovertræk. Et rigtig godt materiale at lave skoovertræk af er neopren, da det både er isolerende og samtidig holder dine fødder tørre, hvis det regner. Men skoovertræk bliver også lavet i andre  materiale, hvis åndbarheden skal øges.

Dine fødder vil takke dig for ordentlige cykelsokker – Must have

Gode cykelsokker er oftest lavet i enten et syntetisk materiale eller merinould. Langt de fleste cykelstrømper er lavet i syntetiske materialer. Det er en stor fordel fordi sokkerne kan blive tynde og derved er mere åndbare. De fleste af vores cykelsokker i syntetiske materialer er behandlet med sølv-ioner for at nedbringe svedlugten. 

Hvis du cykler med en almindelig bomuldssok, vil de blive gennemblødt af sved, hvilke er med til at køle din fødder unødvendigt meget.

Hvis du skal have cykelsokker til vinterturene, kan det varmt anbefales at gå efter cykelstrømper af merinould. Sammenlignet med almindelig uld, så er merinould både tyndere og blødere, ulden har også temperaturregulerende egenskaber, varmer når de er våde og optager ikke svedlugt, som syntetiske cykelsokker. 

Derudover er der også forskel på hvor højt skaftet er på cykelsokker, mange cykelsokker kommer med forskellige længder skaft. Du kan købe cykelsokker uden skaft eller med helt op til 18 cm., som går hele vejen op til lægmusklen. Længden på skaftet er en smagssag for den enkelte cykelrytter.

Løse ben, løse ærmer eller løse knæ er din garanti mod omskifteligt vejr

Løse ben, løse ærmer og løse knæ bliver også kaldt henholdsvis benvarmere, armvarmere og knævarmere. Alle 3 slags varmere er designet til at gøre din cykeltur mere alsidig. De er lette at pakke sammen og have i en baglomme, når du ikke har dem på. 

Varmere kan deles op i to kategorier, dem som giver dig beskyttelse mod vand og dem som udelukkende er isolerende og sørger for at du holder varmen. Begge udgaver er egentlig lige så praktiske som cykelveste og kan tages med på cykelture, hvor vejret er uforudsigeligt eller på morgenture, hvor starten er væsentligt koldere end den sidste del af cykelturen. 

Man ser ofte professionelle ryttere bruge løse ærmer som temperaturregulering, sådan at de ruller dem ned når det går opad, og tager dem op igen på toppen af en stigning. Denne mulighed har man selvsagt ikke med en jakke eller trøje med lange ærmer. Det er også årsagen til at rytterne ofte kører med de kortærmede versioner af Castelli Gabba eller Sportful Fiandre i kombination med løse ærmer.

Er du i tvivl om hvad du skal vælge? Så kan bør du læse vores guide til at vælge de rigtige løse ærmer/ben/knæ

Cykeltøjet afhænger af den årstid du cykler i

Kravene til din vinter cykeljakke er meget større end dem du har til en cykeljakke til foråret eller efteråret. Din cykeljakke til vintertræning vil være alt for godt isoleret til de sene forårsture og de tidlige efterårsture på cyklen. Du bør derfor indrette din cykelgarderobe, så du har cykeltøj til alt slags vejr, du ønsker at cykle i.

Cykeltøj kan handles både på internettet og cykelbutikker

Du kan købe alt cykeltøj og cykeludstyr på nettet. Hvis du vil have italienske cykeltøjsmærker af den højeste kvalitet, kan du købe både Castelli og Sportful her på vores hjemmeside. Men vi har også en række kompetente forhandlere, der sælger Castelli, Sportful eller begge mærker. Du kan finde alle forhandlere på listen herunder:

Castelli – Forhandlere:

Service Course, Kokkedal

Bikezone, Aalborg

Jensen Cykler, Århus

Børkop Cykler, Børkop

www.sportactives.dk

Sportful – Forhandlere

Service Course, Kokkedal

Teamtøj – Specialdesignet cykeltøj med logo

Hvis du er på udkig efter cykeltøj i dit eget design og med logo på, kan du også finde hos Empire Cycling. Vi har mange års erfaring med at levere såkaldt teamtøj til alle fra det danske Pro continental hold Restaurant Suri – Carl Ras, den lokale cykelklub eller venne-gruppen, der synes det kunne være fedt med specialdesignet tøj til enten træning eller motionsløb. Du kan læse mere her eller du kan kontakte os på e-mail [email protected].

Cykeltøj kræver en kærlig hånd

Først og fremmest er det vigtigt at du altid vasker dit tøj på vrangen og aldrig på bruger hverken blegemiddel eller skyllemiddel. Du må heller aldrig tørre tumble tøjet medmindre andet er anvist. Da cykeltøj er produceret i sarte tekstiler, er det også vigtigt at du ikke vasker på for høj varme eller giver tøjet for mange omdrejninger under centrifugeringen.